Shop Navigation:

Televisie Keuzehulp

 

Je wilt een nieuwe televisie kopen, maar je ziet door de bomen het bos niet meer? Online vind je honderden verschillende televisies, maar welke past het beste bij jou? We helpen je graag om het iets makkelijker te maken en we nemen de belangrijkste punten even met je door.

 

HD Ready, Full HD of 4K/Ultra HD?

 

Een nieuwe tv is niet alleen plat, achter de schermen zit aardig wat techniek verwerkt. Hoe meer pixels, des te scherper het beeld. Op een klein scherm (tot 32 inch) in de slaapkamer is HD Ready goed genoeg. Wil je iets meer details, dan kies je een Full HD tv. Voor jou alleen het allerbeste? Koop dan alvast een 4K/Ultra HD tv en je bent helemaal klaar voor de toekomst. Op dit moment worden er nog geen 4K/Ultra HD programma's uitgezonden, maar Netflix biedt al een aantal series aan in deze superkwaliteit, waaronder House of Cards, Breaking Bad en The Blacklist. Verwacht wordt dat het aanbod erg snel zal groeien. Veel 4K / Ultra HD tv's kunnen "normaal" HD beeld upscalen naar bijna volledig Ultra HD beeld.

Hoe groot is die van jou?

 

Een grote tv is natuurlijk gaaf, maar te groot of te klein kijkt niet echt fijn. Bepaal eerst de kijkafstand. Hoe ver zit of lig je van de tv af? Is dit minder dan 2 meter? Dan is 32 inch (81 cm) prima. Wil je toch groter? Kies dan maximaal 40 inch. Is de kijkafstand ongeveer 3 meter? Kies dan minimaal 42 inch, maar kijk ook eens naar 50 inch. Vanaf 4 meter is 50-55 inch helemaal goed. Vanwege de hogere resolutie kan je veel dichter op een 4K / Ultra HD tv zitten en toch een mooi en scherp beeld zien. De ideale kijkafstand is veel kleiner, namelijk 1,5 tot 2x het diagonale schermformaat.
Tip: Kies je voor een 4K/Ultra HD tv? Neem dan gerust 1 maatje groter voor de beste beleving.

Smart TV: de slimme tv

 

Smart tv's zijn helemaal hot. Deze tv's maken verbinding met internet waardoor je allerlei apps op de tv kunt downloaden. Denk hierbij aan Youtube, Netflix, Uitzending gemist, maar ook Facebook, Twitter, Nu.nl en zelfs games en een internetbrowser om je favoriete websites te bezoeken. Dit alles werkt net als op de smartphone, maar vaak wel net iets minder snel en handig. Bij sommige smart tv's wordt een afstandsbediening met volledig toetsenbord meegeleverd, of kan je hem bedienen met je telefoon en kan je al je content van je smartphone of tablet afspelen op de tv. 

Plat of curved?

 

We zijn gewend dat een tv een plat beeld heeft. Sinds kort zijn er ook televisies met een zogenaamde curve. De kromming van de tv sluit aan op de bolling van het oog, waardoor ieder punt op de tv dezelfde afstand heeft tot het oog. Dat maakt het beeld groter en meeslepender. Moderne bioscopen hebben dezelfde curve in het beeld. Een curved tv kan ook aan de muur worden opgehangen.

 

3D televisie

 

De afgelopen jaren was er erg veel aandacht voor 3D tv's. Vanaf 2016 hebben de meeste fabrikanten besloten om geen nieuwe tv's meer uit te brengen met deze techniek. Veel mensen willen niet met een brilletje op tv kijken. De techniek blijft erg duur en ook veel filmmakers maken er geen gebruik van. Omdat de beelden dan achteraf softwarematig alsnog tot 3D worden omgevormd, is de kwaliteit vaak niet erg goed.

 

Extra functies en uitleg

 

Ambilight (Philips)
Met Philips Ambilight ervaart u iets wat u nooit eerder hebt ervaren. Dankzij lichtbronnen van 2, 3 of 4 kanten blijft de actie niet beperkt tot het scherm, maar belandt u in een geheel nieuwe, spannende dimensie. De verlichting aan de achterkant van de tv projecteert de kleur van het beeld op de muur. Bij veel nieuwe modellen is het mogelijk om dit uit te breiden met Philips HUE lampen in huis.

Android TV
Android TV is een besturingssysteem voor smart tv’s, gemaakt door Google en verkrijgbaar op o.a. Philips en Sony televisies. TV's met dit besturingsysteem hebben voor Android smartphone bezitters een bekende omgeving. Dit betekent niet dat je kunt bellen met je tv, maar wel dat veel populaire apps voortaan ook op je smart tv werken en je tv moeiteloos kunt koppelen met je smartphone.

Gamefly (Samsung)
GameFly is als Netflix voor games. Gamefly is een applicatie waarmee je voor een vast bedrag per maand games streamt naar je Samsung TV. Hierdoor hoef je geen aparte console te kopen, zoals een Xbox, maar kun je gamen rechstreeks op je Smart TV.

HDR (High Dynamic Range)
HDR is het toverwoord voor tv's vanaf 2016. Na LED, Smart tv en Ultra HD is HDR de volgende techniek waarmee een nog betere kijkervaring wordt gerealiseerd. HDR staat voor High Dynamic Range. Hierdoor kun je zowel hele donkere als hele lichte beelden tegelijkertijd perfect weergeven, zonder dat het hele scherm donkerder of lichter wordt weergegeven. De helderheid is veel hoger, het contrast is veel intenser en de kleuren zitten dichtbij de realiteit.
Alle Samsung 2016 SUHD TV’s ondersteunen HDR1000, wat inhoudt dat onze TV’s een piekhelderheid van minimaal 1000 nits kunnen produceren. Hierdoor zie je in zowel de donkere als de lichte delen van je scherm alle details. Zo zie je in een shot in zowel de donkere bomen alle details van de bladeren, maar ook in de heldere lucht alle details van de wolken.

SUHD (Samsung)
Er bestaat een aantal verschillen tussen SUHD en andere beeldtechnieken. - SUHD geeft bewegende beelden moeiteloos weer. Bij andere technieken kan bewegend beeld schokkerig vertoond worden. Vooral als je actiefilms of sport kijkt is dat heel vervelend. - SUHD heeft een groot kleurenbereik en een hogere helderheid. Dit is met name tijdens de komende sportzomer een must wanneer mensen overdag naar TV kijken. - SUHD TV's behouden hun beeldkwaliteit over de jaren heen.
SUHD TV is de nieuwe definitie van levensecht. Het geeft je het meest realistische beeld, onder iedere omstandigheid. Door de Quantum Dot-technologie heb je een nog kleurrijker beeld, omdat er een nog groter deel van het kleurenspectrum wordt weergeven, tot wel 96% van de DCI standaard! Dat is net zoveel als moderne bioscopen aanhouden.

Ultra HD Premium
Het Ultra HD Premium-label wordt toegekend door de UHD Alliance. Vereisten voor het verkrijgen van een Ultra HD Premium-label zijn: 
1. Kleurdiepte: 10-bit signalen moeten verwerkt kunnen worden 
2. Ondersteuning voor Wide Color Gamut 
3. Signalen met BT.2020 kleurruimte moeten verwerkt kunnen worden 
4. Beeldschermen moeten meer dan 90% van de P3 kleurruimte kunnen weergeven 
5. SMPTE ST2048 EOTF
Dat klinkt allemaal enorm technisch, maar kortgezegd komt het er op neer dat wanneer een TV het Ultra HD Premium-label draagt de consument echt de maximale UHD-beleving krijgt. O.a. Samsung SUHD TV’s dragen het officiële Ultra HD Premium-logo. Let hierop bij het vergelijken van TV’s.

     

Must have accessoires

 

Met een CAM module in je tv kijk je digitale tv zonder extra kastje. Een groot voordeel hiervan is dat je nog maar 1 afstandsbediening nodig hebt. CAM modules zijn verkrijgbaar voor Ziggo, KPN en Canaal Digitaal.

Met een Apple TV of Chromecast maak je een "domme" tv alsnog smart. Je speelt filmpjes vanaf je telefoon of tablet draadloos af op je tv, download apps of huur een film.