Shop Navigation:

Wasmachine Keuzehulp

Wasmachine Keuzehulp

Om te bepalen welke wasmachine u het beste kunt kopen zijn een aantal factoren belangrijk: Wat is uw thuissituatie en wat zijn uw verwachtingen? Hieronder leest u handige tips en uitleg voor de aanschaf van een nieuwe wasmachine. Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag bij het maken van een keuze.

1. Welk type wasmachine past bij u?

   

De meeste mensen kiezen een wasmachine voorlader. Bij een voorlader wasmachine zit de deur aan de voorkant en er kan een droger bovenop geplaatst worden. Heeft u weinig ruimte of kunt u niet goed bukken? Dan is een wasmachine bovenlader iets voor u. Deze bovenladers zijn smaller dan normale wasmachines. De belading gaat via de bovenkant, dus kan er geen wasdroger bovenop staan. Een andere optie is de was/droogcombinatie. Een was/droogcombinatie is een wasmachine en wasdroger in 1 machine. Een was/droogcombinatie is meestal iets minder zuinig met energie

 

2. Hoe vaak/veel wast u?

   

In een grotere trommel past meer wasgoed, dus hoef je minder vaak te wassen. In een grote trommel slijt en kreukt het wasgoed ook minder, waardoor het langer mee gaat en je minder lang hoeft te strijken. Vroeger moest je altijd met een volle trommel wassen, maar de nieuwe generatie wasmachines zit bomvol sensoren die het programma, water- en energieverbruik aanpassen naar de vuilgraad en de hoeveelheid wasgoed. Veel nieuwe wasmachines met bijvoorbeeld 9 kilo laadvermogen zijn in staat om 5 kilo wasgoed binnen een uur te wassen. In een 9 kilo trommel kan je gemakkelijk een dekbed, kussens, gordijnen of slaapzakken wassen.

Hoeveel laadvermogen heb ik nodig? Ons advies:
Voor 1-2 persoons huishoudens adviseren we een wasmachine met 7 of 8 kilo trommel.
Voor 2-3 persoons huishoudens adviseren we een wasmachine met 8 of 9 kilo trommel.
Grote gezinnen adviseren we een wasmachine met 9 of 10 kilo trommel.

 

3. Gebruikt u een wasdroger?

   

De wasdroger is het apparaat in huis dat het meeste energie verbruikt. Wanneer het wasgoed minder nat uit de wasmachine komt, heeft de wasdroger minder tijd en energie nodig om het wasgoed te drogen. Bij wasmachines met een hoger toerental komt het wasgoed minder nat uit de machine. U spaart vervolgens het milieu en uw portemonnee tijdens het drogen. 1400 toeren wasmachines zijn de nieuwe standaard, maar steeds meer mensen kiezen voor een wasmachine met 1600 toeren.  Er is niets lekkerders dan de was buiten hangen, heerlijk fris en nog gratis ook! Maar wist u dat het binnenshuis ophangen van nat wasgoed erg ongezond is? De lucht in huis wordt erg vochtig en huisstofmijt is gek op vochtige lucht. Vooral mensen met allergieen of astma kunnen hier veel last van krijgen. Ook kost het verwarmen van vochtige lucht in huis veel meer tijd en energie.

4. De koolborstelloze motor

   
Staat uw wasmachine naast een slaapkamer of woonkamer, dan is het fijn als de wasmachine niet teveel lawaai maakt. Veel wasmachines hebben een nieuwe, speciale motor zonder koolborstels. Deze koolborstelloze motor, ook wel inverter of inductie genoemd, is veel stiller, verbruikt minder energie en gaat veel langer mee. Op bijna alle wasmachines met een koolborstelloze motor krijgt u 10 jaar motorgarantie. En, de eerste reparatie bij een wasmachine is meestal het vervangen van de koolborstels. Bij deze wasmachines is dat niet het geval. Op termijn bespaart u hiermee dus al snel €100,- / €150,-.  

5. Beveiliging

   

Heeft u een houten vloer of laminaat? Dan kan lekkage veel schade veroorzaken. Wasmachines met een Aquastop kunnen deze lekkage detecteren en sluiten vervolgens de kraan af. Zo voorkomt u dat het water langs de muur en de trap naar beneden loopt. Staat uw wasmachine in de badkamer? Let dan op dat u een speciale trekschakelaar gebruikt (met een trektouwtje).

 

6. Welke wasprogramma's zijn voor u belangrijk

   

Wol, fijn/zijde, dons, overhemden, kort programma, donker, jeans, sport, outdoor, impregneren, opfrissen of zelfs een speciaal programma voor knuffeldieren. Ze bestaan allemaal en er zijn er nog veel meer. De vraag is natuurlijk of u ze ook allemaal nodig hebt. Als u veel verschillende textielsoorten wast, is een breed programma-aanbod wel verstandig, want het zal maar een keer mis gaan... 

 

7. Hoe lang wilt u dat de wasmachine mee gaat?

   

Wilt u de komende 10-20 jaar geen zorgen, dan is een Miele wasmachine de beste keuze. Miele wasmachines zijn getest op een gemiddelde levensduur van 20 jaar. Wilt u liever over een jaar of 10 weer een nieuwe wasmachine met de nieuwste technieken en lager energieverbruik, dan kunt u het beter kiezen voor een AEG wasmachine, Bosch wasmachine of Siemens wasmachine. De middenklassers zijn: Bauknecht, LG, Samsung, Whirlpool en Zanussi. De laagste prijs vindt u bij Beko en Indesit, maar daar staat ook een kortere levensduur tegenover. *De verwachte levensduur is geen garantie.

 

Extra's en bijzondere functies:

   

Display met startuitstel en resttijdindicatie - Met startuitstel kunt u instellen dat de machine pas later begint. U stelt bijvoorbeeld 's avonds in dat de machine 's ochtends om 07.30 klaar is. Dan ligt de natte was niet de hele nacht in de trommel. Resttijdindicatie geeft aan hoe lang het nog duurt voordat het programma klaar is.

   

Bosch i-DOS - Nooit meer teveel wasmiddels dankzij het automatische wasmiddel doseersysteem. 1 keer bijvullen is voldoende voor 20 automatische wasbeurten. Lees meer over Bosch i-Dos wasmachines.

Bosch Home Connect - Eenvoudig vanaf uw smartphone of tablet bedienen, monitoren en instellen, waar u ook bent. Kies het best passende wasprogramma en ontvang een melding zodra de was klaar is. Leer meer over wasmachines met Home Connect.

Samsung EcoBubble - Met EcoBubble kunt u koud wassen, met een vergelijkbaar wasresultaat als met een 30 graden wasprogramma. Het wasmiddel wordt met water tot schuim geslagen. De reinigende bubbels doordringen het wasgoed veel beter en sneller dan een normale mix van water en wasmiddel. 

Samsung Bubble Soak - Met een druk op de knop helt het Bubble Soak programma lastige vlekken te verwijderen. Voordat het normale programma begint wordt het wasgoed 30 minuten grondig geweekt in bubbels, zodat vlekken worden losgeweekt. 

Samsung AddWash - Via een kleine klep in de deur kunt u vergeten wasgoed alsnog aan de was toevoegen, tijdens het hele wasprogramma. Ook ideaal om een met de hand gewassen kledingstuk mee te laten spoelen en centrifugeren. Dit is beveiligd zodat de klep niet open kan wanneer de temperatuur boven 50 graden is of wanneer er teveel schuim in de machine zit.

Siemens Home Connect - Eenvoudig vanaf uw smartphone of tablet bedienen, monitoren en instellen, waar u ook bent. Kies het best passende wasprogramma en ontvang een melding zodra de was klaar is. Leer meer over wasmachines met Home Connect.

 
Wassen met stoom - Sommige luxe wasmachines zijn voorzien van 1 of meer stoomfuncties. Met een stoomfunctie kunt u een kleine hoeveelheid wasgoed snel even opfrissen of een aantal overhemden ontkreuken. Bekijk hier alle wasmachines met stoomfunctie. 

   

Automatische dosering wasmiddel - Bij deze wasmachines vult u een reservoir met wasmiddel, waarna de wasmachine zelf bepaalt hoeveel wasmiddel deze nodig heeft. Wasmachines met automatische wasmiddeldosering kiezen zelf de hoeveelheid afhankelijk van het gekozen programma, de hoeveelheid wasgoed en de vuilgraad. Miele wasmachines met AutoDos systeem kiezen zelfs of ze het beste waspoeder of vloeibaar wasmiddel kunnen gebruiken. 

 

VarioPerfect - (Bosch en Siemens) - Veel Bosch en Siemens wasmachines zijn voorzien van "VarioPerfect". Bij de optie SpeedPerfect gaan alle remmen los: extra water wordt snel verwarmt en snelle spoelbeurten zorgen voor dat het programma tot een uur sneller klaar is, maar wel met een iets hoger energieverbruik. Handig als u haast heeft. Bij de optie EcoPerfect gaat het net andersom: De machine laat het wasgoed langer weken en gebruikt daarbij veel minder energie. Het programma duurt dan wel een uur langer. Voor beide opties geldt hetzelfde wasresultaat als het standaard programma. 

   

Vlekkenfunctie - Een vlekkenfunctie pakt ieder vlek op de beste manier aan. Zo moet bloed bijvoorbeeld met koud water worden gewassen, omdat het anders stolt en er nooit meer uit gaat. Bij aantal modellen kunt u per wasbeurt maximaal 3 vleksoorten met elkaar combineren. Die worden dan in de juiste volgorde, op de beste manier verwijderd. *Alleen Miele heeft een vlekkenfunctie die gecombineerd wordt met andere wasprogramma's. Andere merken hebben alleen een vlekkenprogramma, waarna het wasgoed apart met een gewone wasprogramma gewassen moet worden. Bekijk alle wasmachines met vlekkenfunctie. 

   

Welk merk is het beste?

   

Miele, er is geen betere. Met een gemiddelde levensduur van 20 jaar blijft Miele nog steeds de allerbeste. Dat hebben wij in de afgelopen jaren wel ondervonden. Maar niet iedereen kan of wil de investering doen die bij een nieuwe Miele wasmachine nodig is. AEG, Bosch en Siemens zijn daarom een prima alternatief. De meest luxe AEG wasmachine is bijvoorbeeld beter dan de goedkoopste Miele wasmachine. Vaak geldt hierbij, hoe duurder de wasmachine, hoe luxer en degelijker deze is uitgevoerd. Vraag ons gerust om advies als u er zelf niet uitkomt. Onderzoek van de Consumentenbond:

   

   

Zelf afhalen, bezorgen of toch laten installeren?

   

U kunt uw nieuwe wasmachine zelf afhalen bij onze afhaalbalie in Zwaag (Hoorn NH). We helpen graag even met het inladen van de machine.
Bezorgen op afspraak is ook een optie, de machine wordt dan in de verpakking naar binnen gebracht (geen trappen, wel via lift). 
Zorgeloos en snel wassen? Dan kunt u kiezen voor onze installatieservice. De machine wordt tot op de 4e verdieping getild, uitgepakt en aangesloten.
Bij bezorgingen wordt altijd eerste en afspraak gemaakt met een tijdindicatie van 2 uur zodat u niet de hele dag thuis hoeft te wachten.

   

Onze tips:

   

Tip 1: Was op 30 graden in plaats van 40 graden. De meeste wasmiddelen zijn hiervoor geschikt. Dit levert op jaarbasis een flinke energiebesparing op. Beddengoed, ondergoed en handdoeken wast u op 40 of 60 graden. 
Tip 2: De meeste mensen gebruiken veel teveel wasmiddel. De wasmachine heeft dan veel meer water nodig om het schuim weg te spoelen. Overtollig wasmiddel blijft achter in de wasmachine en veroorzaakt vieze luchtjes of zwarte puntjes op uw wasgoed.
Tip 3: Laat het schone wasgoed niet te lang in de wasmachine liggen. Hierdoor kreukt het wasgoed meer en ontstaat er een muf luchtje in de machine. Met startuitstel of eindtijdkeuze kunt u instellen wanneer de machine klaar is. U stelt bijvoorbeeld 's ochtends in dat de machine aan het eind van de middag klaar is, net voordat u thuiskomt.

 

Een gezond huishouden:

   

Bent u allergisch of heeft u astma of een andere longziekte? Let dan op de volgende punten:

- Was beddengoed regelmatig op 60 graden.
- Was regelmatig uw kussen en dekbed.
- Was minimaal 1 keer per jaar uw gordijnen en vloerkleden.
- Was knuffels van kinderen regelmatig op 60 graden. Als alternatief kunt u de knuffels ook een nachtje in een plastic zak in de diepvries stoppen. Huisstofmijt zal dan doodvriezen.

 

Onderhoud

   

Tip 1: Minimaal 1 keer per maand op 90 graden wassen zorgt ervoor dat de machine schoon blijft, niet gaat stinken en langer mee gaat.
Tip 2: Spoel eens per 6 weken de wasmiddellade schoon. Verwijder het zeepbakje en spoel deze schoon onder warm water.
Tip 3: BH's met beugels en kleding met steentjes of touwtjes wast u in een speciaal wasnetje.

   

Garantie

   

Bij al onze wasmachines krijgt u 2 jaar garantie met aan-huis-service. Bij de meeste wasmachines met koolborstelloze motor krijgt u 10 jaar motorgarantie. Wilt u meer zekerheid? Dan kunt u het ACTUA Vip Service Plan afsluiten. U bent dan 5 jaar verzekerd tegen defecten, maar ook tegen externe onheilen zoals schade door een BH beugel enz.

   

Showrooms bezoeken

   

U kunt bij verschillende fabrikanten een bezoek brengen aan een luxe showroom. Bezoek bijvoorbeeld de AEG/Electrolux/Zanussi showroom in Alphen a/d Rijn, het Bosch/Siemens Inspiratiehuis in Hoofddorp of het Miele Experience Center in Vianen. Laat u onafhankelijk adviseren over alle apparaten of volg een kookworkshop.

   

Afhalen in Zwaag

   

Nadat u afhaalbericht heeft ontvangen kunt u uw bestelling afhalen bij onze afhaalbalie in Zwaag (30 min. boven Amsterdam). U betaalt bij afhalen met contant of PIN en we helpen u graag even met het inladen van uw bestelling. Lees hier meer over afhalen.

   

   

Bezorgen op afspraak

   

Wanneer u kiest voor bezorgen neemt onze transporteur contact met u op. Ze maken altijd eerst een afspraak met u. Ze bezorgen binnen tijdvakken van 2 uur zodat u niet de hele dag thuis hoeft te blijven. Uw bestelling wordt in de verpakking naar binnen gebracht (zonder trappen). Als u de oude machine heeft klaargezet wordt deze ook voor u afgevoerd. Lees hier meer over bezorgen.

   

   

Installeren of inbouwen

   

U kunt uw bestelling ook laten installeren. We werken samen met de beste installateurs van Nederland: Exchange Logistics. Uw wasmachine wordt door 2 bezorgers afgeleverd en meteen uitgepakt en aangesloten tot op de 4e verdieping. De oude machine wordt naar beneden gebracht en afgevoerd. U hoeft dan zelf helemaal niets te doen. Lees hier meer over installeren of inbouwen.

   

   

Heeft u nog vragen?

   

Als u nog vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op. Onze collega's worden regelmatig getraind door de wasmachinefabrikanten en helpen u graag verder