Wat is HDR?
HDR is een van de nieuwste en veelbelovende verbetering van de beeldkwaliteit. HDR staat garant voor veel helderdere en contrastrijkere beelden.

HDR is het toverwoord voor tv's vanaf 2016. Na LED, Smart tv en Ultra HD is HDR de volgende techniek waarmee een nog betere kijkervaring wordt gerealiseerd. HDR staat voor High Dynamic Range. Hierdoor kun je zowel hele donkere als hele lichte beelden tegelijkertijd perfect weergeven, zonder dat het hele scherm donkerder of lichter wordt weergegeven. De helderheid is veel hoger, het contrast is veel intenser en de kleuren zitten dichtbij de realiteit.

Alle Samsung 2016 SUHD TV’s ondersteunen HDR1000, wat inhoudt dat onze TV’s een piekhelderheid van minimaal 1000 nits kunnen produceren. Hierdoor zie je in zowel de donkere als de lichte delen van je scherm alle details. Zo zie je in een shot in zowel de donkere bomen alle details van de bladeren, maar ook in de heldere lucht alle details van de wolken.

Wat kunnen wij verwachten?
Op dit moment houden veel fabrikanten zich al bezig met de ontwikkelingen van HDR. 

LG toonde op de CES een prototype HDR oled-tv. Dit is met name opwindend omdat oledschermen van nature een hoge contrastratio hebben.

Het Japanse Sony heeft twee nieuwe modellen met HDR. Deze zijn te vinden in de sterke X930C/X940C-serie. De X940C 75-inch maakt gebruik van de X-tended Dynamic Range Pro, terwijl de X930C 65-inch van de X-tended Dynamic Range gebruikmaakt.

Samsung rolt de HDR-technologie uit in combinatie met meer technieken om de beeldkwaliteit te verbeteren. Dit gebeurt in de SUHD tv"s. Hoewel het niet specifiek HDR is, heeft de JS9500 meer dan de dubbele hoeveelheid helderheid van het gemiddelde lcd-scherm.

Ook Panasonic noemt het geen HDR, maar heeft de Dynamic Range Remaster in zijn CX850-serie zitten. De technologie wordt omschreven als een “dramatische verbetering van het beeld op het gebied van licht. Door weggevallen informatie te herstellen is niet alleen de helderheid verbeterd, maar keren ook de originele kleuren terug.”

Daar waar streamingdienst Netflix vorig jaar streaming in 4K introduceerde, introduceert Netflix dit keer streaming in HDR 4K. Onder andere de serie Marco Polo was al in HDR 4K te zien tijdens CES 2015.