Voor deze reviews testen we de Dyson V6 Total Clean, het topmodel uit de 2016-serie snoerloze stofzuigers van Dyson.

Onze testomgeving

We testen de V6 een maand thuis. In huis wandelt een kleine rommelmaker van 2 jaar oud die haar broodkruimels nog niet op haar bordje kan houden en een hele lieve, maar flink verharende kat. Beneden ligt een zwarte natuurstenen vloer en boven hoogpolig tapijt. Er wordt dus iedere dag gestofzuigd. Binnen dit huishouden zijn al aardig wat stofzuigers versleten: Een compacte Bosch stofzuiger, daarna de krachtigste Philips stofzuiger, vervolgens een Dyson DC52 (nog steeds in gebruik). Later is hier een Philips robotstofzuiger bijgekomen, maar toen die na een paar weken al defect ging is hij omgeruild voor de Dyson V6.

Uitpakken en eerste indruk.

Tijdens het uitpakken krijg je direct het gevoel dat je kwaliteit in handen hebt. De stang is in een mooie hippe rode kleur gespoten en de borstels voelen degelijk en zwaar aan. Misschien wel te zwaar, maar daarover later meer. De onderdelen klikken stevig in elkaar vast. Ondanks dat de V6 op de foto's nogal een "plastic-uitstraling" heeft, is hij in het echt erg mooi afgewerkt en je krijgt het idee dat hij wel een stootje kan hebben. De zuigkracht is boven verwachting, in 1 beweging is de vloer schoon. De V6 ligt goed in de hand en is makkelijk te sturen. Een prima eerste indruk dus.

“De V6 is een degelijk apparaat.”

Daar gaat ‘ie! Onee, toch niet…
Tijd om de V6 uit te proberen. We klikken de boel in elkaar en beginnen enthousiast te zuigen, maar binnen een minuut stopt hij er al mee. De accu is leeg. Voor gebruik moet hij dus eerst een paar uur aan de lader. Nog even geduld aub…

Na ongeveer 3 uur is de accu vol en maken we het eerste testrondje door de kamer. De herrie valt mee. Hij maakt best wel wat geluid, maar hij is stiller dan onze DC52 Cinetic stofzuiger van Dyson.

De borstels

We starten met de speciale zuigmond voor harde vloeren, een brede zuigmond met een dikke zachte roller er in. In die zuigmond zit een motortje die de roller laat ronddraaien. Dit werkt verrassend goed! Zelfs grotere stukjes koek verdwijnen direct van de vloer, in plaats van dat ze naar voren worden geschoven. Je hoeft niet meer heen en weer te gaan, want na de eerste beweging is de vloer schoon. Het is de beste zuigmond voor harde vloeren die we ooit hebben getest. Deze borstel wordt alleen meegeleverd bij de V6 Fluffy en de V6 Total Clean.

“Het is de beste zuigmond voor harde vloeren die we ooit hebben getest.”

Voor tapijt en vloerkleden heeft Dyson een vergelijkbare zuigmond gemaakt met harde en zachte haren op een roller, ook weer met een ingebouwd motortje. Dyson claimt dat deze borstel behalve breder ook 150% krachtiger is dan de borstel die bij goedkopere uitvoeringen wordt geleverd. We hebben hem getest op hoogpolige vloerbedekking en dat doet hij redelijk tot goed. De standaard borstel op de goedkopere modellen is waarschijnlijk niet handig wanneer je veel vloerbedekking hebt. De “krachtige” borstel wordt alleen meegeleverd bij de 2 duurste modellen: V6 Absolute en V6 Total Clean.

“De standaard borstel op de goedkopere modellen is waarschijnlijk niet handig wanneer je veel vloerbedekking hebt.”

Speciaal voor dierenharen op meubels heeft Dyson de gemotoriseerde miniborstel ontwikkeld. Dat is eigenlijk de standaard zuigmond, maar dan in het klein. Je gebruikt deze borstel zonder de lange stang, dus echt als handstofzuiger. Dit werkt erg goed, de kattenharen zijn snel van de bank verdwenen. Hij is dus vooral handig voor mensen met huisdieren. Deze miniborstel wordt meegeleverd bij de V6 Animal Pro en de V6 Total Clean.

De verschillende modellen.

Goed om te weten is dat alle V6 modellen in de basis dezelfde machine zijn met dezelfde motor en dezelfde accu. Bij de V6 Standard, Plus, Up Top en Animal Pro wordt de standaard zuigmond meegeleverd met roterende borstels en is goed genoeg voor een klein huishouden. Deze zuigmond is geschikt voor alle vloeren, maar de duurdere modellen hebben veel betere zuigmonden waardoor je ook veel sneller klaar bent. De 2 duurste modellen (V6 Absolute en Total Clean) hebben een extra luchtfilter wat fijn is wanneer je last hebt van allergieën. De V6 is ook verkrijgbaar zonder stang: V6 Trigger, V6 Trigger+ en V6 Mattres kruimelzuigers.

“In de basis is iedere V6 dezelfde machine met dezelfde motor en dezelfde accu.”

De accu en oplader
20 minuten non stop stofzuigen met een volle accu is best wel lang. Achterop de V6 zit een turboknop voor nog meer power (max. 6 minuten). We hebben deze turboknop alleen nodig gehad op een vieze deurmat.
De oplader heeft een ophangsysteem waar je de V6 in kunt hangen. De kleine accessoires klik je op deze oplader zodat je ze niet zo snel kwijt raakt.

Conclusie na een maand
De Dyson V6 zuigt erg goed en de accuduur van 20 minuten is bijna altijd lang genoeg. Het is een degelijk apparaat met stevige onderdelen, maar hij kan na 20 minuten wel wat zwaar in de hand liggen. Omdat je geen gedoe hebt met snoeren pak je de V6 makkelijk om even snel een verdieping of kamer te zuigen. Vooral de 2 luxe zuigmonden van de Total Clean uitvoering maken het stofzuigen veel makkelijker.

“Vooral de 2 luxe zuigmonden maken het stofzuigen veel makkelijker.”

Ben je zelf ook enthousiast geworden over de Dyson V6 snoerloze stofzuiger? Bekijk dan hier alle Dyson V6 modellen. Of bekijk alle Dyson producten in onze Dyson shop-in-shop. Heb je vragen over Dyson producten? Neem dan gerust contact met ons op.