In september 2014 wordt het energielabel voor stofzuigers geintroduceerd. De EU wil hiermee een flinke energiebesparing veroorzaken. Nu lijkt het alsof een stofzuiger met 2500 Watt de beste zuigkracht heeft, maar het wattage zegt alleen iets over het energieverbruik van stofzuigers. Het energielabel voor stofzuigers moet een beter beeld geven over de prestaties van een stofzuiger.

Bekijk hier alle stofzuigers met stofzak. Voor alle stofzuigers zonder zak klikt u hier.

Op het energielabel voor stofzuigers staat de volgende informatie:

- Energieverbruik
- Geluidsniveau
- Stofopname op tapijt
- Stofopname op harde vloeren
- Stofuitstoot

Stofzuiger energielabel september 2014

Vanaf september 2014 moeten alle nieuwe modellen voldoen aan de volgende eisen: maximaal 1600 Watt, stofopname op tapijt minimaal 70%. Stofopname op harde vloeren minimaal 95% en minimaal energieklasse F.

Stofzuiger energielabel september 2017

Het tweede deel van het energielabel start in september 2017. De minimale eisen zullen dan zijn: maximaal 900 Watt, stofopname op tapijt minimaal 75%. Stofopname op harde vloeren minimaal 98% en minimaal energieklasse C. Daarnaast moet de slang tijdens de test nog bruikbaar zijn na 40.000 bewegingen, de stofuitstoot is maximaal 1%, het geluidsniveau is maximaal 80dB en de motor moet een levensduur hebben van minimaal 500 uur.